картички
 


Моите събития


Празници


По света


Международни


На населени места


Професионални


Официални


Именни дни


Църковен календар


LOADING...


* Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян. Св. прпмчци Яков Костурски, дякон Яков и мон. Дионисий
Св.св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Асийски са различни от Св. св. Козма и Дамян в Рим, чествани на 1 юли. Двамата светци били братя от Асирия, Мала Азия. Баща им грък - езичник, починал рано. Майка им Теодотия, била християнка и ги възпитала в християнските добродетели. Братята изучили свойствата на билките и се прочули като лекари. Господ Иисус ги благословил и им дал чудотворна целителна сила. Те били много скромни, не взимали от излекуваните болни пари или дарове. Заради тяхното безкористие св. Църква ги назовава "безсребърници".

 
Изпрати на мейл
Изпрати във Facebook
Изпрати на смарт телефон

Направи празника още по-хубав, изпрати картичка!

  Анимирана  

 
Изпрати на мейл
Изпрати във Facebook

Направи празника още по-хубав, изпрати картичка!

  Анимирана  

 
Изпрати на мейл
Изпрати във Facebook
Изпрати на смарт телефон

Направи празника още по-хубав, изпрати картичка!

  Анимирана  

 
Изпрати на мейл
Изпрати във Facebook
Изпрати на смарт телефон

Направи празника още по-хубав, изпрати картичка!

  Анимирана  


Ден на народните будители.

На този ден почитаме паметта на всички, които със слово и с книга са работили за събуждането на българското самосъзнание и за духовно възраждане на българския народ.
За пръв път Денят на народните будители е отбелязан през 1909 година в Пловдив, а от 1923 година до 1945 година се чества като общонационален празник.
Идеята за празника е дадена от Стоян Омарчевски, министър на просветата в правителството на Стамболийски. Той внесъл предложение в Министерския съвет за определяне на 1 ноември за Ден на народните будители. Датата 1 ноември (по нов стил) е изведена от Деня на покровителя на българския народ св. Иван Рилски -- 19 октомври (стар стил).
Името на празника на народните будители е подсказано от проф. Боян Пенев – като ден на почит пред онези родолюбци, които са пробуждали народа чрез слово и оръжие, воювали са за вярата, езика и свободата на България.
На 28 юли 1922 година Министерството на просвещението излиза с Окръжно № 17743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към големите българи, далечни и близки строители на съвременна България”.
На 31 октомври 1922 година излиза постановление на Министерския съвет за обябяване на празника.
На 13 декември 1922 година 19-тото Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците и неделната почивка.
На 2 февруари 1923 година цар Борис III подписва допълнение към Закона за празниците, с което 1 ноември става официален празник.
Макар че през 1945 година празникът е забранен много градове и села продължават да го отбелязват. Например, в Пирдоп на този ден учениците изработвали фенерчета с изрязани на тях букви от азбуката и така преминавали като шествие през града.
Честването на Деня на народните будители отново става официално и общонационално с поправка в Кодекса на труда през 1992 година с приетия от 36-тото Народно събрание Закон за допълнение на Кодекса на труда. Инициативата за възраждане на празника е на писателя Петър Константинов, председател на патриотичното движение „Мати Болгария”.


Имен ден празнуват:
Дамян, Дамяна, Дамянка, Даме, Козма, Кузма, Кузман, Кузмана.